Behövs kirurgi för att ta bort leverfläckar?

I stort sett alla människor på joden har leverfläckar. De flesta har mellan 40 till 100 stycken spritt över hela kroppen. Jag har själv ganska många leverfläckar, speciellt på ryggen, och har tidigare tagit bort ett par med laser. Problemen är att jag keloider, en åkomma som ger stor och rödaktig ärrvävnad efter kirurgiska ingrepp eller djupare hudskador, vilket gör att jag har fått stora ärr. Att ha 70 stora ärr på kroppen är inget alternativ, då är det bättre att ha de små leverfläckarna kvar. Enligt information om leverfläckar som jag har läst, är de ofarliga. Det man behöver se upp för är om de ändrar färg, form eller storlek snabbt. Detta kan vara ett tecken på hudcancer, men man bör besöka läkare för att få en diagnos. Baserat på det jag vet finns det ett antal sätt att reducera eller ta bort leverfläckar.

Kirurgi eller laserkirurgi är det snabbaste och effektivaste sättet för de flesta. Genom att skära eller bränna bort leverfläckarna försvinner de permanent. Det kan dock vara ett dåligt alternativ för personer med keloider eftersom ärren kan bli fula. En nackdel är att kirurgi eller laser kan vara dyrt. Vården tar bara bort misstänkta cancerfläckar eller andra medicinska skäl och om man bli ta bort fler är det enda alternativet kosmetisk kirurgi vilet kan bli dyrt om man ska avlägsna leverfläckar.

Alternativ till kosmetisk kirurgi är krämer som bleker samt behandlingar hos skönhetskliniker som dermabrasion(hudslipning), kemisk peeling samt nedfrysning. Dermabrasion och kemisk peeling fungerar liknande, man avlägsnar hudlager från leverfläcken och syftet är att reducera synligheten. Kemisk peeling uppnår detta med hjälp av en utspädd syra och dermabrasion använder slipning eller blästring. När hudlager avlägsnas stimulerar man ny tillväxt av hudceller. Detta kan ta bort upphöjda leverfläckar och göra dem lite ljusare och mindre. Nerfrysning dödar vävnaden i leverfläcken genom kyla, sedan skrapar man bort den döda vävnaden. Klinisk hudvård verkar kunna ge en klar förbättring men resultaten är varierande samt det kan kosta en del om man ska åtgärda många leverfläckar.

Blekande krämer fungerar precis som namnet antyder, man applicerar krämen och låter den verka genom att bleka det insmörjda området lokalt. Det vekar som de inte är specifikt utformade att användas mot leverfläckar men den blekande effekten gör den mörkare färgen på leverfläckar ljusare. Detta kan ge ganska stor hjälp att gör att leverfläckarna syns mindre. Man får bäst resultat på ljusare leverfläckar och viss reducering av mörkare fläckar. Man kan nästan helt bli av med ljusare fläckar på detta sätt då de kan få sanna färg som den omgivande huden eller nästan samma färg.

Det här inlägget postades i hud och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.