Så hittar du kräm mot pigmentfläckar

Man brukar ofta tala om pigmentering av huden, det är ett omfattande begrepp som kan innefatta mycket. Vanligast är att man avsér de hudfläckar som oftast är bruna till färgen och som är en slags pigmentförändringar. Man kan även kallas dess hyperpigmentering.

Melasma är mycket vanligt som pigmentfläckar
Vanligt förekommande pigmentförändring är melasma, en slags bruna hudfläckar som man ofta hittar på huden i ansiktet. Hudfläckarna känns igen via att de är ojämna till formen och täcker ofta en lite större yta som en femkrona ungefär. De ska sägas att storleken kan variera flera 100% och att detta är helt normalt. Melasma är en vanlig orsak till att man vill bleka huden med hjälp av hudkrämer mot pigmentfläckar. Hudfläckarna ser ofta smutsiga ut, som en fläck man skulle kunna tvätta bort. Det går tyvärr inte men det går ofta utmärkt att bleka huden med hjälp av kräm med milda blekningsmedel. Orsaken till dessa fläckar är att huden producerar för mycket hormom av slaget melanin. Detta på verkar hudcellernas färg/pigmentering. Melasma är en helt och hållet kosmetisk hudförändring. I huvudsak orakas melasma av sol och horomonella variationer i kroppen. Alla människor har denna typ av hudförändringar. Tjejer brukar ha lite fler av denna typ av hyperpigmenteringsfläckar, inte sällan i samband med graviditet dycker fler fläckar upp.

Åldersfläckar, hudfläckar med åldren
Dessa brukar i fackspråk kallas lentigo. De är en sorts pigmentfläckar ofta bruna och då mer ljusbruna till färgen. De syns ofta på händerna och ökar i antal med åldern. De växer sig allt större med åren och ofta börjar de runt 50 år men kan även dyka upp så tidigt som i 30 årsåldern. Sol och hormonförändringar i kombination med åldrande hud tros vara de stora orsakerna till åldersfläckar.. Lentigo brukar även i vardagligt tal kallas för åldersfläckar. Det ser oftast ut som ytliga ljusbruna pigmentfläckar.

Vita och ljusa hudfläckar
Detta kan bero på hudsjukdomen vitiligo som Michael Jacksson led av. Det vanligaste skälet är dock en slags hudsvamp som orsaker missfärgning av huden och ger ljusa hudpartier, ofta små runda fläckar. Detta orsakas inte av hormonella förändringar utan kan lättare åtgärdas. Använd svampmedel mot jästsvamp regelbundet på utsatta områden av huden och du bör när huden förnyas märka förbättring.

Få till skäl till oro
Du ska inte behöva vara orolig för dina pigmentförändringar. Som konstaterats ovan är förändringar i huden normal och alla människor har dessa. Huden åldras och så även huden utseende på olika sätt. Hur upptäcker man då farliga förändringar i huden som kan vara cancer? Du bör ha uppsyn över dina pigmentfläckar och reglebundet syna dem. Är de oregelbunda till form, färg och växer fort och kliar bör du snarast be en läkare titta på dem. Att upptäcka och åtgärda hudcancer tidigt är väldigt viktigt när det gäller sjukdomen utveckling och för att öka överlevnadschanserna.

Det här inlägget postades i hälsa, hud och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.