Sexuella dysfunktioner

Det som kallas sexuella dysfunktioner är ett brett begrepp som innefattar all från prematur ejakulation till erektil dysfunktion. Det är med andra ord ett begrepp som används för åkommor och problem som påverkar sexlivet negativt. Enligt information från medicinska rapporter och andra informationskällor om för tidig utlösning(ett annat ord för prematur ejakulation) och andra sexuella dysfunktioner visar det sig att erektil dysfunktion(erektionsproblem) inte är den vanligaste sexuella dysfunktionen. Det är för tidig utlösning eller prematur ejakulation som det kallas mer formellt. Vad som är lite knepigt är prematur ejakulation är lite svårt att exakt definiera vilket gör det svårt att veta exakt hur vanligt det är. Det finns dessutom ett stort mörkertal eftersom de flesta inte går till läkaren eller rapporterar det. Erektionsproblem har förmodligen ett mindre mörkertal eftersom fler söker hjälp av läkare och problemet är lättare att definiera.

Trots den höga underrapporteringen är för tidig utlösning den vanligaste sexuella dysfunktionen. Den kliniska definitionen av problemet är att utlösningen kommer direkt eller inom två minuter efter påbörjat samlag och det går inte att kontrollera. Problemet ska dessutom vara varaktigt, besvären ska pågå i mer än 6 månader. Detta är en snäv kategorisering som förmodligen inte fångar alla med problemet, men enligt denna utgångspunkt lider 5-10% av alla män mellan 18-73 år ålder av prematur ejakulation. Problem att kontrollera utlösningen är dock vanligare än så. Om man räknar in mildare, tillfälliga problem att kontrollera ejakulationen uppskattas det att cirka 40-45% av alla män i vuxen ålder har drabbats. Det centrala i sammanhanget är dock bristende kontroll, även om utlösningen sker efter två minuter men tidigt i samlaget är det just känslan att man inte kan hålla tillbaka den som upplevs som jobbig. Det har säkert hänt de flesta att man kommer ovanligt tidigt och blir lite besviken, men om detta upprepar sig många gånger kan man tappa självförtroendet i samband med sex. Detta kan leda till en negativ spiral som orsakar oro och prestationsångest vilket kan förvärra problemet. Bristande kontroll och tidig utlösning kan orsakas av mentala orsaker som nervositet, prestationsångest, låg självkänsla, stress, missnöje i relationen samt bristande attraktion till sin partner. Mentala orsaker är det vanligaste skälet. Även om det är mindre vanligt kan medicinska eller fysiska problem som ovanligt känsligt ollon, ovanligt stor sexuell upphetsning samt sjukdomar som prostatabesvär eller urinvägsinfektion samt begynnande erektionsproblem. Besvär med sköldkörteln kan även ibland kopplas till för tidig utlösning.

Det finns sätt att lindra problemen. Information om behandling av för tidig utlösning menar på att terapi hos sexolog eller psykolog, övningar för att träna upp den sexuella förmågan samt vissa läkemedel kan hjälpa mycket. Terapi kan bryta mentala blockeringar eller nervositet vilket kan ge stor effekt. Övningar tränar upp förmågan att kontrollera i samband med sexuella aktiviteter vilket kan förutom ökad fysisk kontroll öka självförtroendet och minska nervositet. Mediciner som potensmedel eller specifika läkemedel mot för tidig utlösning kan avhjälpa även svåra besvär.

Det här inlägget postades i hälsa och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.